Phil Taylor is de beste darter ooit, daarover is bijna iedereen in de dartswereld van overtuigd. De legende uit Stoke heeft zestien keer het wereldkampioenschap darts van de PDC gewonnen. Niemand zal daar binnen afzienbare tijd aan kunnen tippen. Maar wat moet Michael van Gerwen presteren om ‘The Power’ voorbij te kunnen streven?
Hoe bepaal de De Beste Darter ooit?
Er zijn twee manieren om discussies over ‘de beste ooit’ te beslechten. Of je kijkt louter naar de hoeveelheid belangrijke prijzen, waarbij het dus ook gaat meetellen hoe lang een sporter actief is. Of je maakt louter een inschatting van iemands niveau, waarbij het minder belangrijk is hoe vaak of hoe lang hij dat vertoonde.
Om een voorbeeld uit het schaatsen te geven: Eric Heiden wordt nog steeds beschouwd als de beste ooit, al heeft hij veel minder prijzen bij elkaar gereden dan pakweg Sven Kramer. Dat komt omdat Heiden al stopte op zijn 21e. Maar hij won met veel grotere afstanden ten opzichte van de concurrentie van Kramer en heerste op meer afstanden dan de Fries – inclusief de sprintnummers.
Darten steeds hetzelfde
Bij darts hoeven we niet zulke onderscheiden te maken. Het spelletje is telkens hetzelfde: gooi 501 uit en de laatste pijl moet met een dubbel. En iedereen doet week in week uit mee aan dezelfde toernooien (in tegenstelling tot bijvoorbeeld tennis, waar er vaak meerdere toernooien tegelijk zijn). Oké, er bestaat nog een andere bond, de BDO, maar die is sinds de overstap van Barney in 2006 niet meer zo heel relevant. Daarnaast kunnen we niet alleen zien wie wat heeft gewonnen, maar geeft het gemiddelde (per drie pijlen) ook aan hoe nauwkeurig hij gooide.
Dennis Priestley: lengte carrière telt
Check Tips wedden darten voor nog meer spanning!
Tweevoudig wereldkampioen Dennis Priestley vindt dat we de lengte van een loopbaan zwaar moeten laten wegen. “De gemiddeldes van Van Gerwen zijn ietsjes beter dan die van Taylor en er zullen mensen zijn die dat als ijkpunt nemen. Maar om te doen wat Taylor deed gedurende dik twintig jaar…Ik zal totaal verbluft zijn als Van Gerwen dat ook doet.”
Historische vergelijkingen lastig door veranderingen
Mighty Mike heeft nu drie wereldtitels en 23 majors. Taylor staat op 62 majors. Een groot verschil, al hoeft het niet heel lang te duren voordat de Brabander in de buurt komt. Want wat als de PDC bijvoorbeeld besluit om per 2020 een zooi nieuwe majors op de dartskalender te zetten? Dat is wat historische vergelijkingen in de sport zo lastig maakt: regels veranderen, formats veranderen, speelkalenders veranderen. Om terug te gaan naar het schaatsen: het EK Allround wordt tegenwoordig nog paar eens per twee jaar gehouden. Zo zal Kramer vermoedelijk eeuwig de recordhouder blijven.
Michael van Gerwen of Phil Taylor?
Dus misschien moeten we toch maar gewoon alleen naar het gemiddelde kijken: Dan staat Phil Taylor ook aan de top met 101,28 over zijn hele carrière (Van Gerwen 100,99). En zijn winstpercentage is ook hoger: 86,8 versus 78 procent. Welk pad je ook kiest, wil Michael van Gerwen zich de beste ooit noemen, dan heeft hij nog wat werk te verzetten.