Het PDC World Darts Championship bestaat sinds 1994. Wat is er in de afgelopen jaren zoal gebeurd en over welke finale wordt nog steeds gepraat? In deze beknopte geschiedenis WK Darts onze top 5 mooiste WK momenten aangevuld met een aantal wetenswaardigheden.
Geschiedenis WK Darts begint in 1977
Dit WK is niet het allereerste mondiale toernooi voor darters. De geschiedenis van het WK Darts begint eigenlijk in 1978. De bond BDO, die in 2020 ophield te bestaan, had in dat jaar de primeur. En eigenlijk was er nog een eerder wereldkampioenschap darts: de WDF (World Darts Federation) organiseerde zijn eerste editie in 1977. Maar gaandeweg deze eeuw werd dartbond PDC steeds dominanter en inmiddels is hun WK toch echt het enige toernooi waarvan de winnaar zich de beste ter wereld mag noemen.
Meeste titels in de geschiedenis van het WK Darts
Phil Taylor is momenteel de recordwinnaar van het WK Darts: liefst 14 keer tilde hij de titel op. Vijfmaal werd hij de nummer twee. In slechts zes van zijn 25 deelnames stond hij dus niet in de eindstrijd! Michael van Gerwen heeft drie titels, Gary Anderson, Adrian Lewis en John Part hebben er twee. Het lijkt erop dat er in de geschiedenis van het WK Darts niet gauw iets aan het record van Taylor gaat veranderen. Benieuwd naar alle wereldkampioenen? Check winnaars WK Darts voor het overzicht.
WK finale 2007 mooiste aller tijden
De allermooiste finale in de geschiedenis van het WK Darts was wel die van 2007. Raymond van Barneveld (viervoudig wereldkampioen darts bij de BDO) speelde dat jaar voor het eerst bij de PDC en wist de finale te bereiken. Was dat niet al spannend genoeg, de eindstrijd tegen Phil Taylor is de boeken in gegaan als de meest zenuwslopende partij ooit.
Phil Taylor – Raymond van Barneveld WK 2007
Phil Taylor begint de PDC WK Darts finale van 2007 als regerend wereldkampioen. Al driemaal op rij heeft hij zijn titel verlengd en in de finale tegen Barney gaat hij voor zijn elfde titel. De droomfinale start in het voordeel van The Power; hij wint de eerste tien legs en Van Barneveld lijkt het onderspit te gaan delven. Maar de Hagenaar komt terug, en hoe! Met een 170 finish wordt het 1-3 in sets en terwijl Taylor op het punt staat er 1-4 van te maken gooit Barney met een finish van 129 roet in het eten van de Brit. Even later pakt Van Barneveld de set en staat het 2-3.
De beste finale in de geschiedenis van het WK Darts
Toeschouwers zien de WK Darts finale nagelbijtend voortschrijden tot het op een gegeven moment 6-6 in sets en 5-5 in legs staat. Taylor en Van Barneveld moeten voor de bull gooien om te bepalen wie de laatste leg mag starten. Dat wordt Barney nadat hij de bullseye raakt en Taylor de enkele bull.
Even lijkt het er nog op dat Taylor finale gaat winnen. Hij gooit een 180 na de 100 van Barney. De Nederlander komt terug met een 180 en even later is daar de winnende dubbel. Dit was met recht de beste finale in de geschiedenis van het WK Darts en tot op heden de enige PDC wereldtitel van Barney. Op You Tube kun je de wedstrijd nog eens bekijken als je wilt – een aanrader!
Klassieker WK Darts: ruzie
Nog een wedstrijd tussen Raymond van Barneveld en Phil Taylor die je misschien voor ogen staat is die van het WK 2013. Taylor komt in de halve finale voor op 5-1 en de finaleplaats lijkt hem niet meer te kunnen ontglippen. Barney’s kansen zijn schijnbaar verkeken maar hij knokt zich toch terug tot 5-4. De tiende set ging uiteindelijk naar Taylor.
Een spannende match dus, maar wat verbaasde was de reactie van Phil Taylor toen Van Barneveld hem na afloop wilde feliciteren met zijn overwinning. Taylor flipte, gaf een soort duw, schold en achter de schermen ging dat nog even door. De reden? Van Barneveld had in aanloop naar de klassieker in de media gezegd niet bang te zijn voor Phil Taylor en dat viel verkeerd… Een dag later bood de grootste winnaar in de geschiedenis van het WK Darts zijn excuses aan en legden de twee het bij. The Power geneert zich tot op de dag van vandaag voor zijn gedrag.
Top 5 mooie momenten geschiedenis WK Darts
5. Sherrock zet vrouwendarts op de kaart
De editie van 2020 was in de geschiedenis van het WK Darts schitterend door het optreden van Fallon Sherrock. Als eerste vrouw ooit won zij op het WK van een man. Het publiek is weg van haar en gaf haar de bijnaam Queen of the Palace. De prestaties van Sherrock hebben het vrouwendarts een boost gegeven.
4. ‘nieuwkomer’ Cross verpulvert Taylor
Wie herinnert zich de finale van 2018 nog? Voormalig elektricien Rob Cross verslaat Phil Taylor in de finale. En niet zomaar, het werd maar liefst 7-2 voor de man die nog in de pub dartte toen Taylor zijn meest recente wereldtitel pakte.
3. Taylor wint 5 sets op rij en pakt de titel
In 2013 is Michael van Gerwen in opkomst en sommigen roepen dat het tijd wordt dat Phil Taylor stopt. Des te zoeter smaakte de overwinning van de WK finale voor Taylor… ’s Werelds nummer 1 Van Gerwen leek de eindstrijd te gaan winnen, maar Taylor knokte zich terug door vijf sets op rij te winnen en pakte zodoende zijn 16e wereldtitel.
2. Bijna twee negendarts in halve finale
Dit prachtmoment komt eveneens uit 2013. Michael van Gerwen staat in de halve finale tegenover James Wade en is de grote favoriet voor de winst. Dat maakte hij meer dan waar door een overtuigende winst, een hoog gemiddelde én een negendarter. En om het af te maken: hij stond in de daaropvolgende leg wederom op een negendarter. Die ging echter mis bij de laatste pijl.
1. De WK Darts finale van 2007
Het onbetwist mooiste moment uit de geschiedenis van het WK Darts is die finale wedstrijd van Phil Taylor en Raymond van Barneveld uit 2007. Barney die in zijn debuutjaar bij de PDC wereldkampioen wordt in een bloedstollende finale is onvergetelijk…
Hoogste gemiddelde op WK Darts
Wie denk je dat in zijn hele loopbaan het hoogste gemiddelde op het WK van de PDC heeft gegooid? Vermoedelijk komt nu een van bovenstaande namen in je op. Maar nee: het is Corey Cadby. Hij speelde tot nu toe maar twee WK wedstrijden en zijn gemiddelde daarover is 100,55. Daarna komt Rob Cross, winnaar van het WK 2018, die na tien partijen op een moyenne van 100,4 uitkomt. Van Gerwen heeft in zijn hele carrière een WK-gemiddelde van 99,7 en Taylor sloot af met 98,8.
Van Gerwen hoogste gemiddelde in WK wedstrijd ooit
Kijken we alleen naar het gemiddelde van één partij, dan staat dat record op naam van Mighty Mike. In de legendarische halve finale tegen Raymond van Barneveld in 2017 wierp hij 114,05 per drie pijltjes en had Barney met 109,3 het hoogste gemiddelde als verliezer.
Hoogste winstpercentage WK Darts
Phil ‘the Power’ Taylor won 90,9 procent van zijn WK wedstrijden, Nathan Aspinall staat na twee deelnames op 81 procent, Gary Anderson op 81,3% en Van Gerwen op 80,8%. Barney staat op die lijst negende met 74,6%.
Hoogste checkoutpercentage over alle WK’s
180 of andere hoge scores gooien is leuk, maar op het einde moet wel het pijltje in de dubbel. Wie is daar in de geschiedenis van het WK Darts het best in? Weer rolt een verrassende naam uit de bus: Luke Humphries. Hij deed dat bij 123 van zijn 275 pogingen goed: 44,7%. Rob Cross met 44,1% en Glen Durrant met 43,5% had je misschien ook niet zo hoog verwacht. Maar dit drietal heeft nog niet zo heel veel WK’s gespeeld, dus grote kans dat ze weer zakken op dit lijstje.
Meeste 180’s in de geschiedenis van het WK Darts
De King of the Maximum is natuurlijk Gary Anderson. De Flying Scotsman liet al 426 keer de zaal juichen na het gooien van 180. Van Gerwen staat op 406, Adrian Lewis op 388.