Diverse bekende darters hebben ooit last gehad van darteritus (dartitis in het Engels). De dartziekte heeft te maken met faalangst. Zodra een darter er last van heeft, kan hij de pijlen niet meer op het juiste moment loslaten. Héél vervelend dus…
Nu het WK Darts programma donderdag 15 december weer van start gaat, lopen de spanningen voor de spelers op. Kan bijvoorbeeld de talentvolle nieuwkomer Beau Greaves haar zenuwen in bedwang houden? Nog niet zo lang geleden kampte het 18-jarige fenomeen met darteritus. Ook Mensur Suljovic had er ooit last van.
Wat is darteritus?
Voor de duidelijkheid: darteritus is dus een echt bestaand aandoening. Soms wordt de term ten onrechte gebruikt als een speler eens een keer een rare gooibeweging heeft. Of als een darter een paar hele beroerde pijlen gooit. Maar dat hoeft dan nog geen geval van darteritus te zijn.
Dartziekte waarbij pijl loslaten lastig wordt
Een andere manier om de dartziekte te beschrijven is ‘motorische faalangst’. De darter krijgt te maken met een blokkade op het moment dat de pijl losgelaten moet worden. Het resultaat is dat de pijl helemaal niet, of te laat wordt losgelaten. Er is dus geen sprake van een lichamelijke kwetsuur of blessure. De spanning loopt te hoog op, waardoor de communicatie tussen hersenen en lichaam raakt verstoord.
Faalangst bij darts en andere sporten
Dit probleem kan ook bij andere sporten optreden waarbij sprake is van een veelvuldig herhaalde beweging. Bijvoorbeeld bij biljarten, schaatsen en pitchers in het honkbal. Het begint met perfectionisme, vervolgens ergernis en stress omdat dat doel niet wordt bereikt, vervolgens faalangst omdat je een nieuwe mislukking vreest en daarna doe je er een schepje bovenop om het doel wel te behalen. Wat weer leidt tot het verlammende perfectionisme.
Darters met darteritus
Enkele darters die kampten met darteritus zijn Albertino Essers en Berry van Peer uit Nederland, Mensur Suljović en Eric Bristow, een van de beste darters uit de jaren 80. Voor tegenstanders is het ook hinderlijk. Ze worden uit hun ritme gehaald, kunnen denken dat de ander een trucje gebruikt en zullen het lastig accepteren als de ander dan toch ineens 180 gooit.
Beau Greaves overkwam de dartziekte
Ook Beau Greaves, de 18 jarige Britse die momenteel de sterren van de hemel speelt en afgelopen april het WK darts van de WDF won, kampte met darteritus. In een radiouitzending eerder dit jaar zei ze daarover:
“Ik verloor op een gegeven moment een wedstrijd in de PDC Women’s Series en zei tegen mijn vader dat er iets fout zat. Ik kon mijn pijlen gewoon niet goed gooien. Maanden later gebeurde het ook tijdens het trainen, waarna ik er anderhalf jaar last van heb gehad. Ik denk dat ik er eigenlijk nu pas echt van verlost ben. Ik heb echter nooit opgegeven en gewanhoopt. Dat is misschien waarom ik er vanaf gekomen ben.”
Remedie darteritus
Wat te doen bij darteritus? Rust nemen is wijs. Laat de sport even los. Je leven hangt niet van alleen darts af. Ga je weer trainen, focus dan op de pijl en niet op het bord. Train het op het juiste moment loslaten van de pijl. Waar die dan terecht komt is dan even niet van belang. En probeer eens een sessie met een sportpsycholoog. Die kan ontdekken wat er nog meer achter de faalangst schuilt.